mattor

Mattor 101

Det är inte alltid så enkelt att välja ut en passande matta till hemmet. Mattor kan vara mer komplexa än vad man tror. Vilken storlek ska man ha på mattan? I vilket rum passar mattan bäst? Hur tar man hand om sina mattor på bästa sätt? Vad finns det för olika material? Vilka olika vävar finns det? Lugn bara. Den här guiden kommer hjälpa dig med alla dina möjliga funderingar!

Välj en passande form och storlek

Att välja den rätta passformen för ditt vardagsrum, middagsrum eller sovrum. Storleken och formen på en matta kan verkligen definiera och sätta prägeln till ditt hem. Ett tips är att storleken på matta ska inte baseras på enbart storleken av ditt rum, utan hela konfigurationen på rummet med. Ett annat tips är att om du är ute efter en matta till att lägga under köksbordet, så ska mattan vara stor nog för att alla stolarna ska få plats – även när man drar ut stolarna för att sätta sig. Vanliga former på mattor under köksbordet är antingen rektangulära eller runda mattor.

Hur du tar hand om dina mattor

Dammsugare idag är designade för att vara så effektiva som möjligt på hårda golv och på heltäckningsmattor. Man bör därför akta sig så man inte förstör mattan vid upprepade tillfällen vid dammsugning.

Har du spillt på mattan så behöver du omedelbart torka upp det. Torka inte in det i mattan då detta kommer göra att fläcken blir ännu svårare att få bort.

Olika typer av väv

Det finns flera olika typer av väv på mattor. Exempel på väv är:

  • Flatvävda
  • Handtuftade
  • Handvävda
  • Handknutna
  • Maskinvävda

En flatvävd matta är ofta tunna och vändbara. En handtuftad matta skapas genom att individuella trådar trycks igenom en canvas som sedan limmas. En handknuten matta skapas på en stor vävstol. En handvävd matta skapas genom att små trådar dras genom en duk och sedan säkras med ett skyddande stöd. Maskinvävda mattor skapas genom en elektrisk kontrollerad vävstol.

Hoppas den här guiden är till hjälp för dig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *